Zeytinyağlı yemekleri her zaman çok severim.Hele barbunyayı daha da çok severim.
Barbunya pazar tezgahlarında yerini alır almaz alır taze taze pişirir sonra kışın da yemek için temizler dolabıma koyarım.
Davet masalarında barbunya sanki masaya daha da bir hava katıyor ,lezzet katıyor diye düşünüyorum.
Sizlerde benim gibi zeytinyağlı barbunyayı çok seviyor ve hafif bir yemek olarak yemek istiyor iseniz işte tarifi .
Şimdiden afiyet bal olsun..
Zeytinyağlı Barbunya
.
Malzemeler :
- 1 kg barbunya
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet havuç
- 1 çay bardağı zeytinyağ (ben YONCA sıvıyağ kullandım.)
- 2 adet domates
- 2 adet kesme şeker
- 1 yemek kaşığı YONCA biber salçası
- Tuz
- Yarım demet maydanoz
Yapılışı:
- Barbunyanın içini çıkarıp yıkayın.
- Üstünü örtecek kadar su ile bir taşım kaynatın (10-15 dk kadar )
- Ateşten alıp boyalı suyunu süzün.
- Bir tencereye yağı,doğranmış kuru soğanı,dış kısmı kazınmış 4'e bölünmüş 1.cm'lik verev parçalara doğranmış havucu ve salçayı koyun.
- Ateş üzerinde hafif öldürüp kesme şekeri ilave edin.
- Kabukları soyulmuş fındık büyüklüğünde doğranmış domatesi ilave edip hafifçe kavurun.
- 3 bardak su ve haşlanmış barbunyaları ilave edin..
- Orta hararetli ateş üzerinde barbunyalar yumuşayıncaya dek pişirin.
- Suyunu çeker ise az miktar sıcak su ilave edin.
- Ocaktan indirmenize yakın tuzunu ilave edin.
- Pişen barbunyanız biraz sulu olmalıdır(.Çünkü soğuma esnasında bünyesinden su alır.)
- Servis tabağına alıp üzerine kıyılmış maydanoz ekleyip servis yapın.
- Afiyet olsun..
Not:
- Pişireceğiniz barbunya kuru ise mutlaka bir gece önceden suda bekletilmeli
- Kısık ateşte pişirilmeli
- Eğer düdüklüde yapacak iseniz aman fazla pişirmeyin.(Deneyip en kısa zamanda kaç dk da pişirmeniz gerektiğini yazacağım sizlere)
15 yorum:
ellerinize sağlık çok severim sevgiler.afiyet olsun.
Bende kesinlikle zeytinyağlısını çok severim...Nefis olmuş ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
Bende Zeytinyağlı Barbunya' ya bayılırım...
Ellerine sağlık, afiyet olsun...
sevilcim elleriğne sağlık bende barbunyaya bayılırım.çok güzel görünüyor,sevgiler
barbunya harika görünüyo şöyle bir kaşık alasım geldi.
kuru barbunyaya gelince o biraz riskli geliyo yada ben pek beceremiyorum.
ama taze barbunyayı çok seviyorum
ellerine sağlık
Sevilcim ellerine sağlık.Ben de bayılırım barbunyaya.Görüşmek üzere canım.
biz baharda ve yazın bol bol stoklarız barbunyayı:)ve cok severız yani bol maydonozsuzda olmaz hani:)
bıde aayrıcaaaaa kusmuyuz ne demek kıs:)aşkolsun haddımemı kusmek:)şekerim benım....benım yazılarına gecıken yorumlarımdan dolayı aklına geldı heralde söz bı daha yorumlar aksamayacak:))))))))
Sevilciğim benimde derin dondurucumda yazdan kalma barbunya hep bulunur çokta severiz.Ellerine sağlık.Çok öpüyorum.
ÖZELLİKLE TAZE BARBUNYA OOFF ENFES . GÖRÜNTÜDE SÜPER. ELİNE SAĞLIK CANIM
Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
ben zeytinyağlı barbunyasız bir hayat düşünemem. her daim dondurucuda bulunur. kışın da sık sık yaparım. mis gibi bir zeytinyağlı. ellerine sağlık
Bayılırım ellerine sağlık tatlım çok
öpüyorum...
eline sağlık tatlım bende az önce buzluktan çıkardım pişirilmeyi bekliyor yanına da pilav ama ben çok hastayım dua edermisin
merhaba ellerinize sağlık. Gerçekten davet sofralarında benimde sevdiğim bir çeşit. Taze barbunyayı dolaba nasil koyuyorsunuz. Ayıklayıp yıkayıp direk buzdolabı poşetleriyle mi yoksa haşlıyormusunuz?
Birde indirince nasil pişiriyorsunuz çözerek mi yoksa hiç çözünmeden mi?
Canımcım ellerine sağlık ben hiç yapmıyorum tutturamam diye ama bir ara senin tarifi bir deneyeyim.
Yorum Gönder