Birçok arkadaşım kabak çiçeği dolması yaptı. Bense İstanbuld atırım tırım aradım bulamadım. Sonrasında sevgili Birsel Zonguldağa gidince bulursun dedi bir umut gittim. Zonguldaktada bulamayınca belki köyümde kaldı ise bulurum diye ümitlendim ama maalesef zamanı geçmişti. ah tüh derkekn halam aa ben doldurup buzlağa attım dedi. O kadar sevindim ki senelerdir yemiyordum. Sanki altın bulmuş kadar sevindim. Hemen difrizden çıkardık. Ufak bir tencerelikti ama hepsi tek başıma yedim valla çokda lezzetli olmuştu. Halacım ellerine sağlık muhteşem bir lezzeti. Umarım seneye köyüme kabak çiçeği zamanında giderimde kendi ellerimle yaparım. Genelde İzmir ve yöresinde daha fazla bulunan kabak çiçeğinin tarifini halamdan alamadım ama sevgili Birselden aynen yayınlıyorum.
Kabak Çiçeği Dolması
Malzemeler :
30 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç ( halam bulgur)
2 adet kuru soğan
birkaç dal dereotu
birkaç dal maydanoz
1 çay bardağı YONCA zeytinyağı
yenibahar
karabiber
kuru nane
kırmızı pulbiber
tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon
30 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç ( halam bulgur)
2 adet kuru soğan
birkaç dal dereotu
birkaç dal maydanoz
1 çay bardağı YONCA zeytinyağı
yenibahar
karabiber
kuru nane
kırmızı pulbiber
tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon
Yapılışı :
İnce kıyılmış kuru soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, yıkanıp süzülmüş pirinçler eklenerek bir süre daha kavurmaya devam edilir. Baharatlar ve 1 su bardağı kadar su eklenir; toz şeker eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilip, ocak kapatılır. Üzerine yarım limon suyu sıkılıp, ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir, soğumaya bırakılır. Sabah erken saatte toplanan kabak çiçekleri böcek, vb. olabileceği için dikkatlice temizlenir. Kenarlarındaki yeşil kısımları ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden nazikçe koparılır.
Bol su ile yıkanıp; ters şekilde bir kaba konulup suları süzülür. Hazırlanan dolma harcı çiçeğin orta kısmını geçmeyecek şekilde doldurulur, çiçeğin uç kısımları karşılıklı olarak kapatılır ve bir tencereye dizilir. Tencerenin üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir, dolmaların üzerine çıkmayacak şekilde su eklenir, üzeri kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişirme sırasında gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenebilir. Dolmalar pişince kalan yarım limonun suyu da üzerine gezdirilip, ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kabak Çiçeği Dolması” başlıklı yazıya 24 yorum yapılmış.
Beklerim..
denk gelemeyişine üzüldüm..
ama muradına erip , bizle paylaşman harika olmuş
sevgiler canım
Sevgilerimle….Aysu’ya başarılar…
tatlım aysu için dileklerine teşekkürler. aynı dilekler irem için umarım başarı dolu bir okul hayatı olur.
Sevgilerimle
kahraman hala:))
ablamın halası sen çok yaşa:))
ablacım sizlere afiyet bal şeker olsun nefis dolmalar:))
mutlu günler..
Amcamın bahçesindeki kabaklardan toplayayım dedim, o da anca 4 tane bişidi toplamadım. Bana da bigün nasip olur elbet:))
kocaman sevgiler
seni ve güzel kızlarını öperim sevgiler
aynı sorun Tümay’dada olmuştu o bana rss mail atmıştı sorunsuz izliyorum artık sende bir baksan:)))Bu arada dolamalar süper ellerine sağlık öpüyorum…
ÖPERİM. AYRICA BLOGSPOTTADA MUTLAKA YÖNLERDİRME YAPIYORUM.