Bu aralar canım hiçbirşey yapmak istemiyor aslında yazılacak paylaşılacak çok yazı ve tarif var ama nedense üzerimde bir ağırlık var. Sanırım sonbaharın vermiş olduğu bir rehavet var üzerimde. Güneşli havanın yavaş yavaş kaybolması ve yerine gri ve yağmurlu bir havanın olması nedense tüm enerjimi bir anda gitti.
Bu satırları sizlere belki 10 defa yazdım sildim. Sonra oluruna bıraktım yazmaya başlıyorum.
Bamya çorbası Konya’nın geleneksel bir çorbasıdır. Bende konyada yedim. Bayram tatilini fırsat bilip biliyorsunuz memleketime gitmiştim. Konya da memleketime sadece 2 saatlik uzaktaydı. Orayı görmeden Hz. Mevlana’yı ziyaret etmeden dönmek istemedim. Gidişim ramazana denk geldiğinden Mevlana müzesinin yanında bulunan Gül mutfağında iftar yaptım. Bamya çorbasını ilk defa orada yedim. Gerçekten bu derece met edildiği kadar varmış dedim. Çorbaya geçmeden önce sizlere Konya gezimden birkaç fotoraf yayınlamak istiyorum.
Ankaralılar artık hızlı tren ile 45 dakikada konyada olabiliyorlar. Darısı biz İstanbullulara diyorum. İnşallah hızlı tren gelince birkez daha gidip bu sefer daha fazla kalıp ziyaret etmeyi planlıyorum.
Gelelim enfes bamya çorbasına tarifini şefe sordum. Biraz anlattı aynen aktarıyorum.
MALZEMELER:
- 150 gr. kuru bamya (Bamyalar çok küçük olmalı),
- 300 gr az yağlı kuşbaşı et,
- 1 adet orta boy soğan,
- 1 tepeleme çorba kaşığı YONCA domates salçası,
- 1 çay kaşığı kararbiber,
- Damak tadınıza göre tuz,
- yeteri kadar YONCA sıvı yağ,
- 1 tane limon,
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz.
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle kuru Bamyayı elinizle övüştürüp çöplerinin dökülmesini sağlayın. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ilave edin. İçine yarım limonu ikiye kesip atın. Bu şekilde Bamyaları yarı kıvamda haşlayın.
Bamyalar ılıyınca iplerini temizleyin.
Diğer taraftan kuru soğanı minik minik doğrayın. Kırmızı eti küçük küpler halinde kesin. Yeteri kadar sıvı yağda etleri kavurup üzerine minik doğranmış soğanı ilave edip kavurmaya devam edin. Soğanlar da yumuşayınca 1 kaşık domates salçasını katıp kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine karabiber ve az tuz katıp çorba kıvamını bulacak şekilde sıcak su katın. Düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp buharı çıktıktan sonra yarım saat kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
Etler pişdikten sonra üzerine yarı kıvamda haşladığınız Bamyaları katın. Bir tutam çok ince kıyılmış maydanozu ve yarım limon suyunu da ilave edin. Çorbanın suyunu ve tuzunu da ayarladıktan sonra düdüklü tencenin kapağını kapatıp 10-15 dakika daha kısık ateşte çorbanızı pişirin.
Limon ve kararbiber eşliğinde sıcak servis edin…
Konya Mevlana Gezim ve Bamya Çorbası” başlıklı yazıya 6 yorum yapılmış.
Yeni sitemde sizlerleyim. http://www.birdemliksohbet.com/
Beklerim..
Sevgiler….
Bamyayı çok sevmesemde vitaminli her türlüsünü yerim.Ellerine sağlık.
Bilgisayarın başına oturmadan, mutfakta sallanan bamyalara bakıp, artık şunları bir tarif bulup pişirmek lazım demiştim. Geçen kış Konya ya giden kardeşim bahsetmişti bu çorbadan.
Hayretler içerisinde ki anne Çiğdem
Not: Evrene mesaj mı gönderdim ne