29 ekimde tatil olduğumdan sizlerin Cumhuriyet bayramını kutlayamadım , "Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun" Arkadaşlar .
Atatürk'ümüzün bizlere bıraktığı ve yaşadığımız sürece gurur duyarak kutlayacağımız Cumhuriyetimizin 87, yılını kutladık bu sene.
Daha uzun seneler hepo aynı coşku ile kutlanmasını temenni ediyorum .
Lokma tarifimiz var bugün sırada ..Çıtır çıtır bir lokma tatlısına ne dersiniz ?
"evet harika olur " dediğinizi duyar gibiyim .Lokmamız yine TuzBİBER dergisi Ekim sayısı için hazırlanmıştı.
Biz çok beğendik umarım sizlerde beğenirsiniz.Şimdiden afiyet bal şeker olsun .
Sevgilerimle
Sevil
LOKMA TATLISI
Malzemeler
3 su bardağı un
1 paket kuru maya
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı YONCA sıvıyağ (kızartmak için)
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı margarin (erimiş )
1 tutam tuz
Hazırlanışı:
Kuru maya 1 tatlı kaşığı şeker ile yarım çay bardak ılık su ile karıştırılır.
2 çorba kaşığı un konup karıştırılır ılık bir ortamda ağzı kapalı olarak kabarana dek bekletilir.
Ayrı bir kapta un,erimiş margarin ,tuz karıştırılır.Üzerine kabaran maya eklenir.yavaş yavaş ılık su eklenip güzelce karıştırılır.
hamur cıvık ama bir o kadarda pürüzsüz olmalıdır.elinizle güzelce çırparak karıştırmalısınız.
Hamurun üzerini örtüp ılık ortamda kabarana dek bekletin.
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su koyup kaynatın.limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp koyu olmayan bir şurup yapın.
Sıvıyağ tencerede kızdırılır.Hamur sol avuç içi ile sıkılıp yağlanmış kaşıkla fındık kadar alınıp kızgın yağa atılır.
Havlu kağıt üzerine kızaran lokmalar alınır yağı süzer süzmez hemen soğuk şerbete atılır.1-2 dk şerbeti emmesi sağlanır .
Tabağa alınır.
Afiyet bal olsun..
46 yorum:
günaydınn şirinemmm yaa benim en en sevdiğim tatlı buu..ay valla koktu:))şahane ellerine sağlık canımmmm
Dün aklimdan gecirip,dogumdan sonra Allah'in izniyle yapip zevkle yiyecegim tariflerin arasinda,simdilik bekliyor:) Cok severiz,ellerinize saglik Sevil hanim...
Ellerine sağlık nefis görünüyor canım
sevil hanımcım çok güzel görünüyor. zaten bu aralar tatlı krizim tuttu olsada yesem...
Canım ellerine sağlık nefis görünüyor
İzmirimizin meşhur tatlısı:))
ben şekersiz halini çok seviyorum tatlıyla pek aram olmadığı için:)
canım berenin kulak kısmı kapatıp kapatmadığını merak etmişsin blogumdan yazmıştım ama ziyaretine gelmişken burdan da yazayım istedim. lastik kısmını uzun tutarsan kulaklarıda örter ben sadece genek kullanım şekliyle fotoğrafladım.
blogundan mail adresini aldım sana bir iki örnek resim yollayacağım arşivimden öpüyorum sevgiler
Kesinlikle çok çıtır ve harika gözüküyolar,ellerine sağlık..Mutlu pazarlar diliyorum..sevgilerimle..
bana tane yorumun var sevilim :))naptın öyle:)
Canım bayılırım ellerine sağlık öpü
yorum...
Lokma bana güzel bir geleneğimizi anımsatır. Ege'de (belki başka yerlerde de vardır ancak çok rastlamadık) ailede biri öldüğünde sokakta lokma dağıtılır. Her yörede bu işi yapan kişiler vardır, techizatları hazırdır ve aile onları tutarak lokma pişirttirir, yoldan geçenler de kuyruk olup o lokmadan yerler. Hep ilginç gelmiştir bu gelenek bana.
sevil çok severim lokma tatlısını ama çıtır çıtır yapma konusunda başarısızım var mı bi püf noktası?
ellerine sağlık
Sevilciğim,ellerine sağlık.bayıldım doğrusu.
en sevdiğim tatlılardan birisidir. Şahane olmuş ellerinize sağlık!
Ellerinize,emeğinize sağlık. Nefis leziz ve iştah açıcı görünüyor.
Saygılar.
izmir de en bol yediğimiz tatlı bu :) bazı günler her cadde başında lokma dökülüyor nerdeyse... ellerine sağlık çok güzel görünüyor...
Ay ellerine sağlık Sevilciğim, nasıl güzel olmuş bunlar böyle ya? Kaç zamandır yemiyorum, resmen canım çekti! :)
Sevilllll, bayılırım bu tatlıya ben krize girdim bilesin. Ellerine sağlık canım.
Sevilciğim bayılırım hemde şuruplu üzerine biraz tarçında nefis olur ellerine sağlık canım afiyetler olsun sevgiler bizden...
muhteşem olmuş rengi büyüklüğü hazır gibi afiyet olsun arkadaşım
Ellerine sağlık lezzet perim,lokmalar şifa olsun inşallah.Kızım çok seviyor bu tatlıyı,anneciğim bebek tatlısı yapalım mı? diye de bu sevgisini mütemadiyen dile getiriyor..
Mutlu günler diliyorum!
çok severim lokmayı.ellerine sağlık sevilcim,nefis görünüyor.
nasıl da yenir üstüne tarçın hindistan cevizi rendesi dökeceksin mmmmm,sen yazın buraya gel akçay'da yeriz beraber:)
nice bayramlara tatlım
Bayramımız kutlu olsun canım.Nice bayramlar görelim.
Sevilciğim süpersin.Çok severim İzmirdeyken ne çok yerdik buralarda hasretiz.
ellerine sağlık canım benim.
Ya süper gözüküyor, çok canım çekti şu an... :(
süper görünüyorlar, mmmhhhhhh
ellerine saglik
Sevilcim bu kadar mı olur, bugün aklımdan geçti, nasıl canım istedi bilemezsin, dua et aynı şehirde değiliz, kapından ayrılmazmışım yoksa.Bu arada linki kopyalamadım, şu kilidi bende yaptım ya:( olsun napalım, katılmış kadar oldum, sen bil yeter:) öpülsün canım, sevgiler.
kim hayır diyebilir ki tatlıya! Harika! Ellerinize sağlık...
Nefis gözüküyor,tatlıya bayılırım,mutlaka yapacağım,ellerine sağlık,ömrün güzel geçsin,sevgiler
http://cafemis.com
http://cafemis.blogspot.com
Sevil'im muhteşem gözüküyorlar ama ben ikidir denedim tutturamadım ,ya kabarmasını çok beklemiyorum yada başka bir hata yapıyorum,bu tarif kesinse bunu denemek çok isterim :)kocaman öpüyorum
Çok seviyorum ve ancak yazdan yaza yiyebiliyorum. Hep denemek isteyip yapamam diye vazgeçmiştim. En kısa zamanda yapsam iyi olacak. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Tam püf noktasına değinmişsin Sevilcim. Ben de lokma yapmasam da pişi hamurunu (hemen hemen aynıdır) aynen böyle elimle çarpa çarpa hazırlarım, o zaman güzel özleşiyor. Bir de bizim İzmir'de güzel lokma yapan yerlerimiz vardır, zaman zaman sadece lokma yemeye gideriz oralara..Ellerine sağlık arkadaşım..
Lezzeti fotoğraftan taşıyor. Eline sağlık
Of of offf tatliya bak. Ellerine saglik.
Çok güzel görünüyor,ben de çok severim bu tatlıyı,denemek istiyorum en kısa zamanda.Teşekkürler tarif için.
ne çok severiz lokmayı yazlık yerlerde özellikle sokaklarda gezerken bir külah lokma bir iki kürdan değmeyin keyfimize : )
sevilcim ellerine sağlık.hop tek lokmada at ağzını.kan şekerim düştü.inana kahve içiyordum.senin siteye uğradım.yemiş kadar oldum canım.sevgiler
mis mis :)
ellerine sağlık canımcım, çok öptüm
Ailece tek ortak beğenerek yediğimiz tatlı (zırıhta) lokma tatlısı :) Eline sağlık ablam..
lokmacılar halt etsin görüntüsünden çıtır çıtır lokmalar olduğu belli çokta severim ellerine sağlık sevilim sevgiler canım
Sıcak sıcak yemeli bu güzelliği, ellerine sağlık Sevil.
nefis bir lezzet sevilcim afiyetler olsun :)
sevgiler..
çok severim lokma tatlısını sevilcim üzerine birazda tarçın.....ellerine sağlık canım.güzel lezzet dolu bir hafta senin olsun.öpüldün kocaman...
Merhabalar lokmalar harika:) ellerien sağlık
Ayyy kıtır kıtır lokma tatlısı:) Bayılırım! Ellerine sağlık Sevilim. Doğum yapar yapmaz o tabaktan bende rica edeceğim:)
Tüm arkadaşlara yorumlşarından dolayı teşekkür ederim ..
PASTANEDEN: tatlım çıtır olması için şerbetten alınca üst üste gelmeyecek şekilde tabakta beklet.Geniş bir borcam yada tespsi gibi .Ozaman birbirini ezip yumuşamazlar .(Kayınvalidemin taktiği o öyle dedi)
SEDA YAZICI :
canım ben denedim tadan herkes bayıldı aynı yazdığım gibi dene olacaktır ..
ayriyetten 3 su bardağı undan sonra 2 çorba kaşığı un demişsiniz bunu damı ekliycez... sağolun denemedim ama denemeyi düşünüyorum eminim çok güzel olur tarifleriniz çok güzel. sağolun...
yani o 2 corba kasığı un mayallı suya mı eklenecek .
Yorum Gönder