Anneciğim dedemin bahçesinden topladığı kayısılardan kayısı reçeli yaptığımı söylemiştim. Aynı bahçeye ait yeşil eriklerdende geçen sene yaptığım gibi reçel yapacaktım ama son anda bu sıcaklara en güzel onu kaynatayım iftar sofralarımızda içelim diye karar değiştirdim. Ne güzel yapmışım soframızda vazgeçilmez oldu. Sizlerde eğer evde yada bahçenizde bulunan eriklerinizden yapabilirsiniz…
Ayrıca isterseniz sarı ve kırmızı erikten de yapabilirsiniz yada hepsini karıştırıp da yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet bal olsun.
Yeşil Erik Suyu
Malzemeler
- 500 gr yeşil erik
- 1,5 su bardağı şeker (damak tadınıza göre azaltıp yada çoğaltabilirsiniz.)
- Üzerini geçecek kadar soğuk su
Tencereye yıkanmış eriklerinizi koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin.Erikleriniz tatlı ise 1 su bardağı ekşi ise 1,5 su bardağı toz şeker ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başladıktan sonra 40 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Eriklerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin.
Yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra komple tencereyi süzün.(isterseniz kevgirdeki erikleri avuç içinizle ezebilirsiniz ben yapmadım.)
Elde ettiğiniz suyu bir kavanoza doldurup bir gece buzdolabında bekletin. Soğuk olarak servis edin.
Afiyet olsun.
1 yorum:
sıcaklarda nasıd güzel içilir ellerinize sağlık.
Yorum Gönder