Portakal reçeli yapmayı çok arzu ettiğim günlerde hasta olduğumdan beni ziyarete gelen sevgili meral tarafından yapıldı bu lezzet. Siz severmisiniz bilmem ama ben bayılırım. Hala pazarlarda tatlı portakallar varken yapmanız dileğiyle. Ayrıca Meral'cim teşekkür ederim. Bana anlattığı kadarı ile sizinle paylaşıyorum.
Portakal Reçeli
Malzemeler
- 5 adet portakal
- 1 kg. tozşeker (4-5 su bardağı)
- 2 su bardağı su
- yarım limonun suyu
Yapılışı
Portakalları iyice yıkayın. Rendenin en ince yerinden hafif rendeden geçirip bu kabukları bir kapa koyun..
Portakal kabuğu rendesine 4 yemek kaşığı tozşekeri serpiştirip karıştırıp bekletin.
Portakalların baş kısımlarını alıp soyun. (dilimleyerek )
Kabukları bıçakla önce şerit şerit kesin. Sonra tekrar bunları keserek ufak dikdörtgenlere bölün.
Ufak bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edip bir taşım kaynatın.
Suyu boşaltıp yeni su ekleyin bir taşım daha kaynatın.
Toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın.
Portakal kabuğu rendesine 4 yemek kaşığı tozşekeri serpiştirip karıştırıp bekletin.
Portakalların baş kısımlarını alıp soyun. (dilimleyerek )
Kabukları bıçakla önce şerit şerit kesin. Sonra tekrar bunları keserek ufak dikdörtgenlere bölün.
Ufak bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edip bir taşım kaynatın.
Suyu boşaltıp yeni su ekleyin bir taşım daha kaynatın.
Toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın.
Koyulaşmaya başlayınca (yaklaşık 10 dakika) portakal kabuklarını ve 1 tatlı kaşığı kadar şekerli potakal kabuğu rendesini ekleyip orta kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Porselen veya cam bir tabağa kaynayan reçele batırıp çıkardığınız bir çataldan bir parça reçel damlatın. Damla fazla dağılmadan top gibi kalıyorsa reçeliniz koyulaşmış demektir. Bu testi yaparken reçele bulanmış çatalı damlatmadan önce, havada hafif çevirerek bekletip ılınmasını sağlayabilirsiniz.
Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın.
Porselen veya cam bir tabağa kaynayan reçele batırıp çıkardığınız bir çataldan bir parça reçel damlatın. Damla fazla dağılmadan top gibi kalıyorsa reçeliniz koyulaşmış demektir. Bu testi yaparken reçele bulanmış çatalı damlatmadan önce, havada hafif çevirerek bekletip ılınmasını sağlayabilirsiniz.
Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın.
Ters çevirip beklettikten sonra buzdolabında saklayın.
Afiyet olsun.
14 yorum:
Bu aralar oğlum reçellere pek bir hevesli. Daha önce hiç yapmayı denemedim bu reçeli ama portakalın zamanı geçmeden yapsam mı acaba? Yumuşacık ekmeğin üstünde hiç fena olmaz doğrusu. Ellerine sağlık canım. Sanırım kararımı verdim bile, yapacağım inşAllah :)
Hayırlı Cumalar Ablacım çok geçmiş olsun şifa olur inşallah nefis görünüyor ebet bu güzelliklerden bizden ayrılmadan değerlendirmek gerek.
Öpoooom seni iyi haftasonları
Ellerine sağlık canım.Harika görünüyor.
Portakal reçelini çokk sever ve yaparım.
Senin tarifi de deniycem.
Sevgiler...
nasıl güzel bir renk bayıldım Sevilcim ellerine sağlık
Örf bayılırım olsa da yesem;)
geçmiş olsun canım,bu reçeli çok severim.sevgiler...
rengi kıvamı çok güzel bütün kış üşendim ve yapmadım:) afiyetler olsun..
canım ALLAH iyi günlerde yemek nasip etsin harika görünüyor rengine bayıldım
sen nasıl oldun belinden rahatsızdın yorumlarında okumuştum bende bu ara çok yoğunum geçen hafta umreden döndük rahatsızlandım yorgunluk gelen giden soramadım canım inşalah mühüm birşey yoktur sevgiler
Sevil hanım selamlar ellerine saglık çok güzel gözüküyo portakallar bitmeden tarifinle deneyim bu rada geçmiş olsun canım Sevil hanım bu güzel yemeklerinizde yöresel etkinlige desdeklerini esirgeme
gecmis olsun...
bende cooook severim hr tur receli. cok guzel gorunuyor. yapanin ellerine saglik, size sifa olsun...
mmmm nefıs gorunuyor rengıyle kokusuyla harıka bır recel ellerıne sağlık,sevgıler..
oturdum evde yapmaya calıştım ama yok abi erkek işi değil bunu yapmak yne hüsrana uğradım beceremedim :)
Sevil hanımcım ben bu portakal kabugu mermedaından yapmıstım acı olmasın diye defalarca haşladım bu seferde portakal aroması kalmadı y
ok mu bunun bir hal çağresi .. sevgiler
Sevgili Bobbidi benim bu tarifimle deneyin eminim güzel olacak.
Yorum Gönder