Türkiye'de uzun yıllar daha çok kırsal kesimlerde tüketilen bulgurun bilinen en eski hazır yiyeceklerinden biri olduğunu biliyor muydunuz?
Çin'de millattan önce 2800 senesinde pirinç, arpa, darı ve soya fasulyesi ile beraber kutsal yiyeceklerden birisi olarak kayıtlara geçmiş olan bulgurun uzun süreli saklanabilmesi ve bozulma ve güvelenmeye karşı pek çok yiyeceğe göre daha dayanıklı olması sanırım ilk hazır yiyeceklerden biri olmasının nedenlerinden.
2004 senesinde Cooking Light adlı bir magazin esmer pirinç ve bulgurun besin değerlerini karşılaştırmış. Dergi daha çok sağlığına dikkat eden kişilerin tükettiği esmer pirince göre bulgurun daha az kalori ve yağ içeriğini söylüyor. Dergi ayrıca bulgurun B vitaminleri açısından da zengin bir gıda maddesi olduğunu belirtiyor.
100gr pişmemiş bulgur 360kcal enerji değerine, 8g life, 69g karbonhidrata (0.8g'ı şekerden), 1.75g yağa (sadece 0.2g'ı doymus) ve 12.5g proteine sahip.
Bulgurun tarihi :
Bir de bulgurun tarihi var:
Buğdayın haşlanıp dövülerek bulgur edilmesi, bulgurların boy ayrılması için kalbur yapımı. Bulguru boyuna göre kullanmak. Fabrikalarda yapılmayan köy bulgurları sonbaharda hazırlanır. Yapımında iri taneli, sert ve kaliteli buğday kullanılır. Temizlenen buğdaylar, haşlanır. Süzülerek güneşli yerde kurumaya bırakılır. (Bulguru kaynatırlar/Serine yaylatırlar/ Yarim küçük ben cahil/ Dil verir, ağlatırlar...) Kuruduktan sonra dibeğe götürülür. Suyla ıslatıldıktan sonra tokmaklarla, ikişer sıra halinde toplanmış gençler tarafından dövülür. Bu dövme işleminden sonra kepeğin giderilmesi için taneler yine kurumaya bırakılır. Kuruyunca savrularak kepeği giderilir. Haşlanmış, kurutulmuş, dövülmüş ve kepeği giderilmiş taneler, yabancı maddelerin ayıklanması için tekrar kalburlanarak elenir. Sonra da öğütülür. Elenerek boylarına göre ayrılır. Un mu önceydi, bulgur mu bilemem. Ama maya önemli bir aşama elbet.
Kaynaklar yaklaşık MÖ 30. yüzyılda Ortadoğu’da, bir önceki günden kalma ekşimiş hamurun ekmek mayası olarak kullanıldığını söylerler. Yahudiler de aynı yöntemle ekmek yaparlarmış... Ancak bu güzel kabarmış, hafif ekmek, hoş tadına rağmen dini törenlerde kullanılmazmış; dini törenlerde mayasız bir ekmek kullanılırmış. Çünkü mayanın maddelerin yapısını bozduğuna inanılır, mayalı ekmek Tanrı’ya sunulacak kadar saf sayılmazmış.
MANTARLI BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
1 orta boy soğan (kıyılmış)
250g mantar
1 yemek kaşığı domates salçası
0.5 yemek kaşığı biber salçası (İSTEGE BAGLI)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 bardak pilavlık bulgur
1.5 bardak sıcak su
tuz, baharat
YAPILIŞI:
Bulguru ılık su ile yıkayın ve suyunu süzün.
Mantarları yıkayıp doğrayın.
Kıyılmış soğanları tavaya koyun.
Tuz ve yağı da ilave ederek orta dereceli ocakta soğanlarınız pembeleşinceye kadar pişirin. Mantarları ve salçaları ekleyip ocağın altını kısın.
5 dakika kadar tavanın kapağını kaparatak mantarları pişirin.
Sıcak suyu ilave edip karışımı kaynatın.
Yıkanmış bulguru ilave edin ve suyu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun.
NOT: en önemli püf noktasi yemegin pisdikten sonra en an 30 dakika dinlenmesi. Dinlenmeden tüketildigi taktirde bulgurun fazla tadi olmayacaktir. Dinlendikten sonra muhtesem oluyor.
BU TARİFİMİ YENİ EV SAHİBEMİZ YANİ PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ 30. HAFTANIUN EV SAHİBESİ FERİHA ANNEME ABLAM CANIMA YOLLUYORUM ETKİNLİĞİNDE BAŞARILAR DİLERİM CANIM...
14 yorum:
selam bitanem,
ellerine saglik cok besleyici,saglikli bir tarif sunmussun ellerine saglik, oyumuda vedim, guzel-keyifli bir hafta dileklerimide birakip gidiyorum.
sevgilerimle
baharhabercisiyim
Canım ellerine sağlık mantar ve bulgurun bir arada olupta ortaya kötü bir lezzet çıkması mümkünmü.öptüm...
selam canımcım nasılsın..
bulgur pilavın harika görünüyor canım ellerine sağlık
gzüel bir hafta geçirmen dileğiyle.. sevgiler öptüm şekercim
Merhaba arkadaşım güzel yorumun için çok teşekkür ederim.Amonyaksızda olur tabiki neden olmasın.Normal aynı malzemelerle kurabiye hamuru yaparsın.Hatta senin yaptığın çok kırılgan olmayan sarılabilecek yumuşaklıkta olan bir kurabiye hamuruda olur......
lezzetmutfağı....
MERHABA CANIM. NASILSIN. AYSUCUĞUM NASIL... GÜZEL YORUMUNA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ŞEKERİM. TEL PEYNİRLİ LAZANYAYI MUTLAKA DENEMELİSİN DERİM. FIRIN MAKARNA YANINDA SOLDA SIFIR KALIR. DAHA ÇOK SU BÖREĞİ TADINDA BİR LEZZET.. MMMM.. ANLATIRKEN BİLE AĞZIM SULANDI. HEHEHEEH... MANTARLI BULGUR PİLAVI ENFESS GÖRÜNÜYOR. ELLERİNE SAĞLIK BALIM. SİZLERE AFİYETLER OLSUN. AYRICA BULGURLA İLGİLİ GÜZEL BİLGİLER İÇİN DE TEŞEKKÜRLER... ÇOK ÖPTÜM CANİKOM. SEVGİLER....
Canım iyi akşamlar 30.etkinliğin düzenlendiği susamçörekotu arkadaşımıza tarif bırakmak istedim saldırgan site olarak belirlenmiş ve erişim engellenmiştir mesajı çıktı çok şaşırdım öptüm,bana haber bırakırsan sevinirim...
Ellerine sağlık canım, pilav nefis görünüyor. Mantar pilavlara çok yakışıyor.
Merhaba Sevil'ciğim.Bulgurla ilgili verdiğin değerli bilgiler çok faydalı oldu.Tarifin de çok güzel ellerine sağlık.Ziyaretine çok sevindim.Teşekkürler.
Merhaba canım, pilav harika olmuş. Bulguru ve mantarıda çok seviyorum, iki bir arada eminim muhteşem olmuşlardı.... Kendine iyi bak, Nesrin
ellerinize sağlık bulgur pilavı nefis görünüyor.fatınınyeni dunyasi hayırlı akşamlar diler...
HAYDİ KIZLAR ETKİNLİĞE
Sevgili arkadaşım,beni kırmayıp P.D.Ç.S.ETK.30.a birbirinden güzel tariflerle katıldığınız için müteşekkirim,elinize gönlünüze sağlık.Tekrar katılımınızı bekliyorum,çayım hala sıcak ve taze!!! Ev sahipliğimden memnun olursunuz inşallah.
SEVGİ VE SELAMLARIMLA
Susamcorekotu.blogcu.com
Sevilcim canim, ayol ben yokken neler yapmissin ellerine kollarina saglik canim benim. Bulgur ve mantar offfffffff bayilirim......
Kocaman öpüyorum
Emos
Allah’ım bazı yüzlerin ağarıp
bazı yüzlerin kararacağı günde
Bizleri yüzleri ak gönülleri pak olan
güzel insanların arasında eyle ...HAYIRLI CUMALAR...
WWW.FZEHRA.BLOGCU.COM
mehaba bulgur pılavı harıka elınıze sağlık
Yorum Gönder