Besd-Bir Tavuk Ve Sağlık
Besd-Bir Tavuk Ve Sağlık üzerine Gezimiz
Bundan 3 hafta önceydi. Beni sosyal medyadan takip eden dostlar bilirler.
Tavuk ve sağlık üzerine uzun uzadıya konuşmalarımız oldu.
BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği olarak faliyet gösteren bir dernek.
Tavuk sever bir iale olduğumuz için son zamanlarda sizin gibi benimde aklıma takılan bir sürü soru olduğu için hiç düşünmeden davetlerini kabul ettim.
BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği olarak faliyet gösteren bir dernek.
Tavuk sever bir iale olduğumuz için son zamanlarda sizin gibi benimde aklıma takılan bir sürü soru olduğu için hiç düşünmeden davetlerini kabul ettim.
Son zamanlarda verdiğim en güzel karardı bu.
Gezimiz Besd- Bir ekibi ile deniz otobüsü ile ilk olarak Bandırmaya indik.
Bandırmada bizi bekleyen özel bir araç ile Bursaya geçtik.
Bursa’ya gelip de İskender yemeden gidilmez deyip soluğu “Kebapçı İskender” de aldık.

Bursaya #çiftliktençatala ekibi ile geldik. Erken başlayan günümüze #kebapçi #iskender mekaninda yemek ile devam ediyoruz. #birdemliksohbet #birdemliksohbetgeziyor #birdemliksohbettadiyor #birdemliksohbettadimda #tavukvesaglik #sagliklimutfak @sagliklimutfak canim ile beraberiz.
Sabah sabah iskender mi yediğinizi duyar gibiyim. İnanın bir iskender birde çiğ köfteyi her saat yiyebilirim 

Bursa Kebapçı İskender mekanı inşallah başka bir yazıda da yer vermek istiyorum.
Çok lezzetliydi. Laf aramızda diyetimi bozdum. 

Yemeğimizi de yedikten sonra otelimiz Hilton’ a geldik.
Biraz dinlendikten sonra Besd-Bir Yönetim Kurulu üyesi ve Banvit firması yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener bizlere tavukların
#çiftliktençatala sofralarımıza nasıl geldiği konusunda bilgiler verdi.
Aynı zamanda Veteriner Tavukçuluk Derneğinin Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün de aramızdaydı.
Tüm detayları ile sorularımıza cevap verdi.
#çiftliktençatala sofralarımıza nasıl geldiği konusunda bilgiler verdi.
Aynı zamanda Veteriner Tavukçuluk Derneğinin Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün de aramızdaydı.
Tüm detayları ile sorularımıza cevap verdi.
Aklımıza takılan ve sizlerden online olarak insatagram hesabımdan sorduğunuz sorulara cevapladı.

Türkiye Dünya piliç eti üretimi konusunda 10. Sırada oldugunu biliyor musunuz?
Beyaz et sanayiciler başkanı Ömer bey bize bir tavuğun #çiftliktençatala soframiz a nasil geldiginden bahsediyor.
Sorularınız var ise lütfen yazınız. Sizler icin sormak isterim.
Beyaz et sanayiciler başkanı Ömer bey bize bir tavuğun #çiftliktençatala soframiz a nasil geldiginden bahsediyor.
Sorularınız var ise lütfen yazınız. Sizler icin sormak isterim.
Aklımıza takılan soruları ve sizler için aldığım cevapları aşağıda soru ve cevap olarak dilim döndüğünce yazmaya çalışacağım.
Toplantımız sona erdikten sonra madem Bursa’ya kadar geldik Yeşil Camii ve Kozahan turuna çıktık.

Bursada Yeşil Camii ziyaretindeyiz #çiftliktençatala ekibi ile #birdemliksohbet #birdemliksohbetgeziyor #bursa #yesilcamii
Güzel dostlar ile beraber olmak ve Bursa yı dolaşmak harikaydı. Bursa’ya ilk gelişimdi ve benim için özel bir gün oldu.
Akşamında yine dostlar ile güzel bir yemek yedik. Sabahın erken saatinde yollara düştük.

@banvitburada üretim tesisi icin yola çıktık. #çifliktençatala Bakalim evimize kadar gelen #tavuk lar nasıl kesiliyor. @tavukvesaglik #birdemliksohbet #birdemliksohbetgeziyor #birdemliksohbettadiyor #birdemliksohbettadimda #günaydın #hayirlisabahlar
Hedefimiz Banvit firmasıydı.
Besd-Bir derneğine üye olan Banvit tesisi bizlere kapılarını açtı.
Hijyen o kadar çok ön planda idi ki her alanda dezenfekte edildik. 

Banvit fabrikası için bizlere Ömer Görener eşlik etti.
Bim de satılan bazı markaları bile Banvit olarak ürettiklerinden bahsetti.
Kesim bölümü hariç tüm fabrikayı hem kendim hem sizler için gezdim.
Hamburger ve Nugget lar nasıl yapılıyor. Bizzat gördüm. artık gönlüm rahat tüketebilirim.

Kesim bölümüne de eşim girdi. En çok sorulan soru helal bir kesim mi diye olmuştu.
Bu konu da eşim de çok hassas olduğundan o bizzat gördü.
Çiftlikten fabrikaya gelen tavuklar baş aşağı olarak asılıyor ve dini eğitim almış biri tarafından boğaz kısmına bir çizik atılıyor ve tüm kanı akana dek bekletiliyor.
Bu kısımdan sonra hiç bir şekilde el değmiyor tavuklara.
Tavuklar önce belli bir ısıda bulunan sıcak suya batırılıp sonrasında el şeklindeki yolma makinasına geliyor.
Burada tüyleri tıpkı bir eldiven takmış biri gibi tüyleri yoluyor makina.
Sonrasında makina onu sag ve soldan gelen bir ısı olan bir makinaya sokuyor burada kısa olan tüyler yani halk deyimi ile tütsüleme kısmı yapılıyor
Sonrasında makina da ilerleyerek gramlarına göre ayrılıp paketlenip soğuk hava depolarında bekletilip hemen sevk ediliyor.
Benim gördüklerim aynen böyle dostlar. Ne alırsak alalım mutlaka markalı almalıyız derdim. Bu düşüncem bir kez daha pekişti.
Gelelim bu gezi sonrası aldığım notlara
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP)
Ülkemizde üretilen piliç etinin %80 ini gerçekleştiren, kanatlı sektörünün önde gelen firmaları ;
* Tüketiceleri, medyayı ve genel kamuoyunu sağlıklı tavuk eti tüketimi konusunda bilinçlendirmek,
* Sağlıklı beslenme açısından piliç etinin önemini vurgulamakve gündeme taşımak
* Gıda güvenliği alanındaki uluslararası sistemleri ve yüksek üretim standartlarını üretimin tüm aşamalarında faliyet gösteren kuruluşlara yaygınlaştırmak,
* Söktörle ilgili olarak kamuoyuna sunulan bilimsel temeli olmayan iddalar ve kamuoyundaki yanlış algıların düzeltilmesi için,uzman kişilerin desteği ile bilgi aktarmak amacı ile 2005 yılında “Saglıklı Tavuk Bilgi Platformu ” kuruldu.
* Tüketiceleri, medyayı ve genel kamuoyunu sağlıklı tavuk eti tüketimi konusunda bilinçlendirmek,
* Sağlıklı beslenme açısından piliç etinin önemini vurgulamakve gündeme taşımak
* Gıda güvenliği alanındaki uluslararası sistemleri ve yüksek üretim standartlarını üretimin tüm aşamalarında faliyet gösteren kuruluşlara yaygınlaştırmak,
* Söktörle ilgili olarak kamuoyuna sunulan bilimsel temeli olmayan iddalar ve kamuoyundaki yanlış algıların düzeltilmesi için,uzman kişilerin desteği ile bilgi aktarmak amacı ile 2005 yılında “Saglıklı Tavuk Bilgi Platformu ” kuruldu.
Bu platform Besd-Bir çatısı altında faliyetlerini sürdürmektedir.
Bu platformda 12 üye vardır.
*Banvit
*Şenpiliç
*Beypiliç
*Erpiliç
*Keskinoğlu
*CP
*Lezita
*Gedik
*Mudurnu
*Köytür
*Bupiliç
*Akpiliç
*Banvit
*Şenpiliç
*Beypiliç
*Erpiliç
*Keskinoğlu
*CP
*Lezita
*Gedik
*Mudurnu
*Köytür
*Bupiliç
*Akpiliç
Bu firmalar Türkiyenin piliç üretiminin %82,5 i ni karşılamaktalarmış.
Besd-Bir ve STBP Çalışmaları
*Besd-Bir Aralık 2013 itibari ile birçok yeniliğe hayat verdi.
Tüketicileri daha fazla dinlemek sorularına daha hızlı dönüşler yapmak üzere çalışmalara hız vermişler.
Bu kapsamda sosyal medya hesaplarından yararlanmaktalar.
Sizlerinde tavuk ve sağlık üzerine sorularınız var ise aşağıdaki hesaplardan kendilerine ulaşabilirsiniz.
Tüketicileri daha fazla dinlemek sorularına daha hızlı dönüşler yapmak üzere çalışmalara hız vermişler.
Bu kapsamda sosyal medya hesaplarından yararlanmaktalar.
Sizlerinde tavuk ve sağlık üzerine sorularınız var ise aşağıdaki hesaplardan kendilerine ulaşabilirsiniz.
facebook.com/BesdBirDernek
facebook.com/TavukveSaglik
twitter.com/BesdBirDernek
twitter.com/TavukveSaglik
youtube.com/BesdBirDernek
youtube.com/TavukveSaglik
facebook.com/TavukveSaglik
twitter.com/BesdBirDernek
twitter.com/TavukveSaglik
youtube.com/BesdBirDernek
youtube.com/TavukveSaglik
Piliç Eti nasıl Üretiliyor?
Bugün Türkiye de söz sahibi önde gelen firmalar dünya standartlarında morden teknolojiler kullanıyor.
Bu firmalar Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları tarafından denetleniyor.
gıda güvenliği ve halk sağlığı ilkelerine uygun olarak üretim yapmak zorundalar.
Ülkemizdeki piliç üreticilerin önemli çoğunluğu damızlık civcivlerini uluslar arası ölçekte faliyet gösteren dünyadaki belli başlı damızlık üreticilerinden alıyorlarmış.
Özellikle İskoç, Fransız ve ABD li firmaların damızlıkları tercih sebebiymiş.
Bu firmalar uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda özel olarak seçilmiş saf hatları seleksiyon ve melezleme gibi ıslah yöntemlerini
kullanarak istedikleri verimli damızlıklar elde ediyormuş ve tüm dünyaya ihraç ediyormuş.
Bu firmalar uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda özel olarak seçilmiş saf hatları seleksiyon ve melezleme gibi ıslah yöntemlerini
kullanarak istedikleri verimli damızlıklar elde ediyormuş ve tüm dünyaya ihraç ediyormuş.
Anne ve Baba hattı şeklinde gelen bu civcivler üretici firmaların “damızlık” çiftliklerine yerleştiriliyorlarmış.
Bu çiftliklerde ziraat mühendisleri ve vetenier hekimler görev yapmaktalarmış.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından belli periyotlarda numuneler alınıp Veteriner Kontrol Enstitülerinde analiz ediliyor.
Damızlık kümeslerine yerleştirilen civcivler 24 hafta hijyenik bir ortamda ve uygun sıcaklık ve havalandırma koşullarında bulunduruluyor.
Mısır, buğday , arpa ,soya fasulyesi, ay çiçeği tohumu, yağlı tohum küspeleri gibi karma yemler ile besleniyor.
Mısır, buğday , arpa ,soya fasulyesi, ay çiçeği tohumu, yağlı tohum küspeleri gibi karma yemler ile besleniyor.
Bu süreçte gerekli sağlık kontrollerinden geçiriliyorlar.
24. yaşam haftasından itibaren yumurta vermeye başlıyor her hafta yumurta verimi artıyor. 30-32 haftasında en verimli yumurta sayısını veriyor.
sonrasında giderek yumurta sayısı azalıyor.
64. hafta ekonomik verimi bittiğinden damızlıkların kuluçkalık yumurta verim aşaması tamamlanmış oluyor.
64. hafta ekonomik verimi bittiğinden damızlıkların kuluçkalık yumurta verim aşaması tamamlanmış oluyor.
Kümeslerde dişi ve erkek hayvanlar birlikte bulundurulduğundan , damızlık sürülerden üretilen yumurtalar döllü oluyor.
Bu yumurtalar, düzenli olarak civciv çıkımının gerçekleştirildiği gelişmiş teknolojilere sahip kuluçkahanelere sevk ediliyor.
Bu kuluçkahaneler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyor. Numuneler alınıp analiz ediliyor.
Bu yumurtalar, düzenli olarak civciv çıkımının gerçekleştirildiği gelişmiş teknolojilere sahip kuluçkahanelere sevk ediliyor.
Bu kuluçkahaneler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyor. Numuneler alınıp analiz ediliyor.
Bu yumurtalar tam 21 gün sonra açılıoyor ve etlik piliç olarak yetiştirilecek civcivler elde ediliyor.
Civcivler hekimler tarafından sağlık kontrolünden geçtikten sonra etlik piliç yetiştiriciliği yapılan kümeslere sevk ediliyor.
Kümesler de yaşamlarının ilk haftası 33 derece sıcaklığa ihtiyaç duyan civcivler büyüdükçe ihtiyaç duyduğu sıcaklık ise 24 dereceye dek düşüyor.
kümeslerin içerisine sorumlu insan hariç kimse giremiyor. Dışarıdan herhangi bir hastalık kapmaması için düzenli olarak dezenfekte ediliyor.
Kümeslerde metre kareye 13 civciv düşüyor.
Piliçler karma yemler ile besleniyor.
Belli bir ağırlığa ulaşan piliçler sağlık kontrolleri yapılıp çiftlikten alınıp kesimhaneye getiriliyor.
Burada tekrar veteriner tarafından kontrolleri yapılıp kesim işlemleri için canlı kabul bölümüne alınıyor.
Robot askılara takılıp yukarıda da anlattığım gibi dini koşullarımıza göre kesim işlemi yapılıyor.
Kümeslerde metre kareye 13 civciv düşüyor.
Piliçler karma yemler ile besleniyor.
Belli bir ağırlığa ulaşan piliçler sağlık kontrolleri yapılıp çiftlikten alınıp kesimhaneye getiriliyor.
Burada tekrar veteriner tarafından kontrolleri yapılıp kesim işlemleri için canlı kabul bölümüne alınıyor.
Robot askılara takılıp yukarıda da anlattığım gibi dini koşullarımıza göre kesim işlemi yapılıyor.
Kesimhane ve paketleme bölümleri 3 vardia şeklinde çalışıyor.
2 vardiya çalışma yapıp diğer vardiya da tamamen dezenfekte olarak görev yapıyor.
2 vardiya çalışma yapıp diğer vardiya da tamamen dezenfekte olarak görev yapıyor.
Sektör ile ilgili sıkça sorulan sorular :
Piliç eti alırken dikkat edilmesi gerekenler ?
Markası belli Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen onay numarası olan soğukda muhafaza edilmiş, ambalajlı ve ambalaj üzerinde son tüketim tarihi olan ürünleri
tercih edilmelidir.
tercih edilmelidir.
Yaz aylarında piliç eti ürünleri alışverişlerinin en sonunda almalıdırlar.
Marketten alınan Tavuk ürünleri nasıl saklanmalı?
Piliç eti alındıktan en kısa sürede tüketilmeli veya soğuk zincirlerde muhafaza edilmeli..
Satın alınan dondurulmuş ürünler mutlaka derin dondurucuda saklanmalı
Satın alınan dondurulmuş ürünler mutlaka derin dondurucuda saklanmalı
Sağlıklı piliç etini nereden alabilirim?
Kasaptan yada Marketten ambalajlı ve etiketli olan martkası belli ürünleri gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Tavuk Yetiştirilirken Antibiyotik Kullanılıyor mu ?
Tavuk Yetiştirilirken Antibiyotik Kullanılıyor mu ?
Büyüme ve gelişme faktörü olan antibiyotik kullanımı, Avrupa Birliği nde olduğu gibi Türkiye de de 2006 dan itibaren YASAKLANMIŞTIR.
Antibiyotik sadece “tedavi amaçlı” kullanılmaktadır.
Tedavi amaçlı kullanılan antibiyotikler , Gıda, Tarım ve Hayvancılık tarafından ruhsatlıdır.
Tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar için irsaliye , veteriner hekim reçetesi ve hekim uygulama formu doldurulur.
Tavuklar , anbiyotik verildikten sonra antibiyotiğin vücuttan arınma süresi boyunca kesilme ve dolasıyla etleri tüketime sunulmaz.
Bu durum gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi veterinerleri tarafından kontrol edilir.
Piliç ile Tavuk arasındaki Fark Nedir ?
Tavuk , Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türüdür.
Genelde çiftliklerde yetiştirilir.
Tavuklar uçamayan kuşlardır.
Yumurta ile çoğalır.
Antibiyotik sadece “tedavi amaçlı” kullanılmaktadır.
Tedavi amaçlı kullanılan antibiyotikler , Gıda, Tarım ve Hayvancılık tarafından ruhsatlıdır.
Tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar için irsaliye , veteriner hekim reçetesi ve hekim uygulama formu doldurulur.
Tavuklar , anbiyotik verildikten sonra antibiyotiğin vücuttan arınma süresi boyunca kesilme ve dolasıyla etleri tüketime sunulmaz.
Bu durum gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi veterinerleri tarafından kontrol edilir.
Piliç ile Tavuk arasındaki Fark Nedir ?
Tavuk , Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türüdür.
Genelde çiftliklerde yetiştirilir.
Tavuklar uçamayan kuşlardır.
Yumurta ile çoğalır.
Piliç eti 40-45 günde kesilen genç hayvanlardan elde edilen et,tavuk eti ise bir yıldan yaşlı tavukların kesilmesi ile
elde edilen ettir.
Yaşlı hayvanlardan elde edilen tavuk eti serttir ve uzun süre pişmez.
Izgara yapmaya gelmez.
Sadece kaynatılarak tüketilir.
elde edilen ettir.
Yaşlı hayvanlardan elde edilen tavuk eti serttir ve uzun süre pişmez.
Izgara yapmaya gelmez.
Sadece kaynatılarak tüketilir.
Piliç eti ise tam tersi yumuşaktır ve çabuk pişer.
Izgara yapılırken piliç eti önerilir.
Izgara yapılırken piliç eti önerilir.
Piliçler İslami Usullere uygun Olarak mı Kesilmektedir ?
Türkiye de bulunan tesilerin tamamında İslami islami usullere uygun olarak yapılmaktadır.
Markalı tesislerin tamamı helal sertifikasına sahiptir.
Markalı tesislerin tamamı helal sertifikasına sahiptir.
Tavuk ile ilgili bir şikayet olduğunda “Alo Gıda 174 “ e şikayet edebilirsiniz
Gezimizi tamamlarken Erdek de Banvit Kampında tavuk ürünleri ile harika bir mangal yapıp Bandırmaya geldik.
Tüm sormak istediğiniz ve hala aklınıza takılan sorularınız var ise Tavuk ve Sağlık Platformunu inceleyin derim.
Ben şahsen gönül rahatlığı ile markalı ürünleri kullanıyorum.
Çocuklarımıza ne yedirdiğimizi bilmek güzel .
Kulaktan dolma değilde gözümüz göre göre inanmak başka oluyor.
Bu gezi için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Ayrıca bu gezimizde bize Erdek Banvit Kampında sevgili Ahsen hanım “Mentü” yaptı.
Harika bir tat bir sonraki paylaşımda o gelecek takipte kalın 

Beni hala sosyal medyadan takip etmiyor iseniz. Hadi gelin tanışalım
Yorumlar