Şeker Hamuru
Şeker hamuru, çeşitli figürler yapılabilen ya da pasta, kek ve kurabiye kaplamakta kullanılan, pudra şekeri bazlı, gıda boyası ile renklendirilebilen, yenilebilir lezzetli bir hamurdur. Evde malzemelerle kolaylıkla hazırlanabildiği ve ekonomik olduğu için marzipan yerine tercih edilmektedir. Ana bileşenleri; glikoz, gliserin, pudra şekeri, toz jelatin ve sudur.
Hazır şeker hamuruyla çalışmak daha kolaydır. Hamurlar, beyaz ve birçok renkte satılmaktadır. İstendiği zaman jel gıda boyalarıyla renklendirmek en başarılı uygulamadır. Jel boyalar çok yoğundur, çok küçük miktarlarda boya ile istenen renge gidilmelidir. Toz gıda boyalarını hamura homojen yedirmek zordur. Sıvı boya uygulamasında ise hamurun yoğunluğu bozulabilir. Beyaz hamur kullanılacağı zaman, istenen miktarda renklendirmek en ekonomik yöntemdir. Elbette renklendirici seçimi yapılırken, doğal/sentetik seçimi de önemli bir noktadır.
Şeker hamuruyla mükemmel bir pasta yapmak için, öncelikle iyi bir pandispanyaya sahip gerekir. Pasta için ikinci önemli nokta kremasıdır. Ganaj, kolay bir kremadır, lezzetlidir ve şeker hamurlu pastalarda en yüksek başarıyı gösterir. Pandispanyayı kremayla kapladıktan sonra isteğe bağlı olarak meyve, kuruyemiş veya çikolata eklenebilir. Pastayı şeker hamuruyla kaplamadan önce, pastanın üzerine krema sürülmelidir. Burada amaç, hamurun yapışmasını sağlamaktır. Bu tabaka şeker hamurunu erimesine neden olmayacak kadar ince olmalıdır. Son olarak pasta, arada hava kalması engellenerek pürüzsüz bir şekilde şeker hamuruyla kaplanır. Bitmiş haldeki pasta yine şeker hamuruyla çeşitli figürlerle modellenip süslenebilir.
Üretimi:
En basit şekilde şeker ve su kararmasına izin verilmeden, yumuşak bir kıvama gelinceye kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Karışım şeffaf bir görüntü kazanıncaya kadar karıştırılır ve şekerleme kütlesi kullanmak amacıyla düzgün bir görünüş kazandırmak için açılır.
Şeker hamuru suda fazla doymuş şeker solüsyonu formundadır. Sıcaklık artışı ve karıştırma işlemi ile şekerin tamamı çözünür ve soğumaya bırakıldığında kristalleşmeye başlar. Kristallerin büyük ve kıtır yapıda olması için soğuturken sıcaklık yavaş yavaş düşürülmelidir. Hızlı soğutma olursa kristaller küçük yapıda olur ve şeker hamuru çabuk parçalanır.
Isıl işlem uygulanmadan yapılan şeker hamuru pişirme yöntemiyle yapılan parlak yüzeyin tersine mat bir yüzey oluşturur. İçeriğinde jelatin, glikoz, gliserin ve pudra şekeri vardır. İki yöntemle yapılan şeker hamurları kıyaslandığında ise; ısıl işlemsiz görüntüde daha enfes dururken; pişirilen şeker hamuru lezzet açısından daha enfestir.
Piyasada şeker hamuru hem hazır hem de toz halinde bulunmaktadır.
Kullanım Alanları:
Şeker hamuru, kaplama hamuru olarak kullanılabilir. Böylelikle pastaya düzgün bir şekil verilebilir ve pürüzsüz bir görünüm sağlanabilir. Şeker hamuru yumuşatılarak açılacak kıvama getirilir. Mermer tezgah hamuru açmak için uygun bir zemindir. Hamurun açılacağı alana pudra şekeri veya nişasta serpmek hamurun yapışması engellenebilir. İstenen incelikte ve genişlikte açılan hamur dikkatlice tezgahtan alınarak hava kalmayacak şekilde pastanın üzerine konulur.
Şeker hamurunun yaygın olarak kullanıldığı diğer hamur çeşidi, modelleme hamurudur. Şeker hamurundan modelleme, yani çeşitli figürler elde etmek için bazı sabitleyiciler eklenir. Bunun amacı modellerin istenen şekli oluşturabilmek ve oluşan şekli koruyabilmektir. Fakat bu uygulamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır; hamura sabitleştirici maddelerin eklenmesi hamurun çabuk kurumasına sebep olur. Bundan dolayı hamur hazırlandıktan kısa bir süre içinde el ile şekillendirilir. Kitre, en yaygın kullanılan sabitleyicidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder